Европейската комисия публикува преработени тълкувателни насоки относно правата на пътниците във въздушния

...
Европейската комисия публикува преработени тълкувателни насоки относно правата на пътниците във въздушния
Коментари Харесай

EK с нови насоки за правата на пътниците във въздушния транспорт

Европейската комисия публикува преработени тълкувателни насоки относно правата на пасажерите във въздушния превоз, които ще улеснят спазването на наредбите и ще хармонизират правоприлагането. 

От 2016 г. насам Комисията дава насоки в отговор на общите опасения, изразени от националните правоприлагащи органи, пасажерите и техните сдружения, както и от представители на промишлеността. 

Какви са правата ни при анулиран или отменен полет

Публикуваната през днешния ден актуализация взема поради решенията на Съда от 2016 г. насам, в които се обясняват някои разпореждания, като се дава опция за по-ефективно и поредно използване на разпоредбите.

Добавен е нов раздел за всеобщите разстройства в пътуванията. Освен това са оповестени и преразгледани насоки относно правата на лицата с увреждания и лицата с понижена пъргавина, оповестяват още от Европейска комисия. 
 istock istock
Въпреки че правата на пасажерите се дефинират на нивото на Европейски Съюз, тяхното използване е отговорност на доставчиците на транспортни услуги, както и на националните органи. Различията в националните практики могат да доведат до комплициране за пасажерите, по-специално за трансграничните пътувания. За пасажерите може да се окаже мъчно да схванат нужните стъпки и да намерят подобаваща помощ.

Ново проучване на Евробарометър демонстрира, че доста европейци все още смятат, че не разполагат с задоволително информация за правата си като пасажери, макар че осведомеността се е нараснала спрямо преди пет години.

Приетите през днешния ден насоки ще спомогнат за възстановяване на използването на правата на пасажерите и ще добавят напъните на Комисията за повишение на осведомеността по отношение на правата на пасажерите, в това число посредством онлайн акции, уебстраницата „ Вашата Европа “ и специално мобилно приложение за правата на пасажерите. 

Още информация може да намените тук
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР